Wednesday, November 14, 2007

Driving vs Public Transport

Kalo aku drive pegi opis:-
---------------------------------------------------------
Minyak = RM20 x 20 = RM400
Tol (Bdr Seri Putra - KL) = ((RM3.80 x 2) + RM2(kalau lalu smart tunnel)) x 20 = RM192
Parking = RM80
----------------Total = RM672----------------------------

Masa
30 - 50 minit kalau tak jem, kalau jem boleh amik masa sampai 2, 3 jam

Pros
Naik keta relax, jem2 pun duduk dlm aircond, dengar radio.. boleh melencong ke mana2 sesuka hati.. pastu x payah kelam-kabut nak kejar schedule.. boleh bgn lambat2 :P

Cons

Sakit jiwa dgn jem, duit abis kat minyak ngan tol je.. minyak dh laa nk naik harga..




Ni kalo aku naik public transport pulak:-
---------------------------------------------------------
Komuter (Bangi - KL Sentral) = (RM3.70 x 2) x 20 = RM148
Putra LRT (KL Sentral - Ampang Park) = (RM2 x 2) x 20 = RM80
Minyak (sapa kata keta x payah isi minyak heyyyy) = RM300
-----------------Total = RM528---------------------------

Masa

Komuter -> 40 minit - 1 jam, kalo delayed jenuh laa nk tunggu
LRT -> 20 minit
Jalan kaki -> 10 minit

Pros
Save sikit dr driving, x tensen dgn jem

Cons
Kalau ujan susah sbb kena jln kaki.. komuter selalu problem.. public transport asik penuh susah nk dpt tpt duduk, jenuh berdiri woo.. KL-bangi dah laa jauh.. letih tu.. kena bangun awal.. kena punctual + on time sbb nak kejar schedule komuter + lrt.. banyak buang masa... kdg2 nk kena gi site payahlaa kalo naik public transport...


Sekarang korang tau laa kenapa aku drive keta gi opis kan...